Corinthians, Dünyanın En Değerli 20 Takımı İçinde Avrupalı Olmayan Tek Futbol Kulübü

Yazan: YNWA8 18 Nisan 2013 Perşembe 0 yorum

Forbes'in "Dünyanın En Değerli 20 Kulübü" listesinde Real Madrid birinci sırayı alırken, bu listede Avrupa'daki takımlar dışında bir tek $358 milyon değeri ile 16. sırada bulunan Brezilya kulübü, tam adıyla Sport Club Corinthians Paulista bulunuyor.

1910'da kurulan Corinthians, geçen sene Latin Amerika'nın Şampiyonlar Ligi olarak bilinen Copa Libertadores'i tarihinde ilk defa müzelerine götürdüler. Bu büyük başarıdan sonra 2012 FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nı Avrupa'nın en değerli yedinci takımı olan süpergüç Chelsea'yi yenerek müzelerine götürdüler.

Corinthians'ın Forbes'in listesinde bulunan en değerli 20 kulüpten bazı farkları var. Bu 20 kulübün hepsinin başında milyarder olan zengin birer başkanı bulunurken, Corinthians'ın zengin bir başkanı bulunmuyor. Real Madrid'in Fiorentino Perez'i, Manchester United'ın Glazer Ailesi var.

Dünyada 1426 tane milyarder var. ( Listeden ayrı Latin Amerikalı milyarderler için burayı tıklayın ) Bunlardan 60 tanesi dünyadaki bazı futbol kulüplerinin başında yer alıyor. 46 tane Brezilyalı milyarder bulunuyorken, hiçbiri Corinthians ile temasa geçmedi. En azından yasal yollardan temasa geçilmediği kesin.

Yine diğer 20 kulüpten bir fark, Corinthians'ın kendine ait bir stadyumu yok. 2014 Dünya Kupası için Corinthians, $400 milyon değerinde 48,000 kapasiteli bir stadyum inşaa edeceği söyleniyor.

Listeyi oluşturan ilk 10 takımın dünyanın dört bir yanında taraftarları bulunuyor. Corinthians'ın Brezilya dışında çok büyük bir taraftar kitlesi bulunmuyor. Fluminense Futbol Kulübü başkanı Peter Siemsen " Corinthians'ı Brezilya dışında kimse tanımıyor. Ama Ronaldo Afrika'ya, Avustralya'ya, Asya'ya gitse herkes tanır ". Corinthians bunu geliştirmek için büyük çaba sarfediyor. Öncelikle, bu sene Kaliforniya'da bir futbol akademisi açtılar ve Arjantin'de bulunan bir kulüp ile de ortaklığı bulunuyor. Chen Zhi Zhao ( Zizao ) adında bir Çinli futbolcuyu transfer ettiler. Brezilya ligi için alakasız görünebilir ama yapılan hamle aslında çok akıllıca.  Transfer sonrası Zizao Çin Milli Takımı'na da çağırıldı. Üstelik Corinthians'da bir seneden uzun süredir bulunan bir futbolcu ama 5 resmi maçtan daha fazla görev alamadı. Zaten amaç, Çin'deki taraftar sayısını ve futbol ilgisini kendilerine çekmekti ve bunda başarılı da oldular.

2011 yılında kulüp, Brezilya'da bir futbol kulübüne bağlı ilk televizyon kanalı olan Corinthians TV'yi açtılar. Aynı yıl, Rio De Janeiro'da düzenlenen Ultimate Fighting Championship'de Brezilyalı karışık dövüş sanatçısı Anderson Silva'ya sponsor oldular. Bundan hemen sonra Corinthians, Latin Amerika'nın en büyük bankası olarak bilinen Caixa Economica Federal ile yıllık $14 milyon karşılığı formasına reklamını aldı. Diğer ana sponsoru da Nike oldu.

Bunların hepsi takım 2008 yılında ikinci lige düştüğünde başladı diye düşünülüyor. Takımın daha profesyonel olarak hareket etmesi gerektiğini karar verilmiş bu düşüşten sonra. Bir kısımda başkan Andrez Sanchez'in takıma getirdiği Ronaldo, Roberto Carlos gibi yıldızları sayesinde kupaların kazanılmasıyla başlanan zaferler ile bugünlere gelindiği söyleniyor.

Ezeli rakibi Fluminense Futbol Kulübü'nin başkanı Peter Siemsen " Corinthians'ın gücü taraftarlarından geliyor. Corinthians'ın diğer Brezilya kulüplerinden fazla kupası olmayabilir ama, hepsinden daha fazla taraftarı olduğu kesin. " Brezilya'da 35 milyon Corinthians'lı olduğu biliniyor.

Geçen Aralık'da Japonya'da 73,000 kişilik Yokohama Stadyumu'nda 30,000 Brezilyalı taraftar Corinthians'ın Chelsea'yi yendiğini görmek için yerini almış bulunuyordu. 10,000'in üzerinde taraftar ise Sao Paulo Havaalanı'nda takımlarının Chelsea ile FIFA Dünya Kulüpler Kupası Finali'nde karşılaşacağı Japonya'ya uçmasından önce tezahüratlar ile uğurladılar. Resim zaten herşeyi anlatıyor.


Danışmanlık firması olan BDO, 119 ülkede Forbes gibi gerçekleştirdiği finansal araştırmada Corinthians'ın değerinin $500 milyon olduğunu belirtiyor. Eğer bu doğruysa o zaman kendileri 4 basamak daha atlayıp 12. sırada yerlerini almaları gerekiyor. Bunun şu anda pek bir önemi yok. Real Madrid gibi sadece ülke çapında değil, dünya çapında tanınmak için yaptığı hamleler ile Corinthians fazlasıyla övgüyü hakediyor. Taraftarları için fazla bir söze gerek yok. Kendilerini Corinthians İçin Yaşayanlar olarak tanımlıyorlar. Onlarda bu başarıları yaşarken fazlasıyla hakediyorlar.

0 yorum:

Yorum Gönder