Jose Mourinho'dan Elite Soccer'a Başarılı Taktiğin Detayları, Saha Dizilişi, Antrenman Yöntemleri

Yazan: YNWA8 27 Temmuz 2013 Cumartesi 0 yorum


Menajer genel olarak kafasında oluşan taktiğe göre bir antrenman programı belirler. Antrenman programını gerekli kişiler ile paylaşarak futbolcular üzerinde uygulanmasını ister. Daha sonra kendisi futbolcuları bir odaya toplar ve beyaz tahta üzerinde taktiğin detaylarını vermeye başlar. Çoğunlukla bu muhabbetler sahadaki set paylaşımları hakkında olur. Rakip takıma ait bir video kaseti olabilir. Performans analizci bir arkadaş kaset üzerinden muhabbete girerek, rakip takım oyuncularının zayıf yönlerini anlatır. 

Peki daha iyi bir takım için menajer ve yardımcıları kullanılan antrenman yöntemlerini nasıl geliştirebilir veya takıma nasıl uygulayabilir? Sadece herkesin bildiği taktikleri tahtaya çizip, oyunculara kendinize iyi bakın diyerek olmaz. Antrenman, egzersiz nasıl çağırırsanız o program işte, futbolculara menajer tarafından anlatılan genel taktik üzerinde nasıl bir yararı olabilir? Futbolcular taktiğin dışında en fazla ne kadar özgür oynayabilir?

Bir menajer ilk onbirini nasıl belirler? Futbolcular taktiksel anlayış ve değişiklikler için nasıl hazırlanıyor? Kötü futbolcu olarak adlandırdığımız futbolcuların çoğu, bazı taktik dehası menajerlerin elinde yıldız olurken, iyi futbolcu olarak adlandırdığımız futbolcuların yine o taktik dehası menajerlerin elinde neden hiçbir varlık gösteremez? 

Futbol dergilerimiz, programlarımız veya köşe yazarlarımızın bu konulara değinmediğini görebiliyoruz. Bu konulara değinecek ya kapasite yok yada araştırma eğilimleri yok. 

Menajerlik yapmış, futbol akademilerinde ders vermiş isimler tarafından yönetilen, grafiksel olarak harika bilgiler veren bir dergi olan Elite Soccer dergisini en basitinden örnek vermek istiyorum. Bu işe başlayacak, başlamak isteyen kişilere çok faydalı bilgiler sağlıyor. 

Dünyaca ünlü menajer Jose Mourinho'nun defansif organizasyonlarından birinin incelemesini yapmışlar.

Geride oynayanların beraber hareket etmelerini veya savunmayı koruma yöntemlerinden Mourinho'nun anlattıkları;

"Beklerin kanattan gelen oyuncuya mı yoksa defansın göbeğinde oynayan arkadaşına mı yardım etmesi gerektiğine ani karar vermesi gerekiyor. Kanat oyuncusuna baskı yapacaksa, bunu defans arkadaşının topu görebilecek açıda uzaklaştırmasına olanak sağlaması gerekiyor. Geride oynayanların arkalarında ve aralarında kalan derinliği (depth control) kontrol etmeleri gerekiyor. Her defans oyuncusunun arasında en az 10, en fazla 14 metre olması gerekiyor. Ortasahada görev alan futbolcuların, defanslarını görüş açısından uyarıp, birbirlerine gereken mesafeden fazla yaklaşmamaları gerektiğini söylemesi gerekiyor. Defansın göbeğinde oynayan futbolcuların forvetlerin hareketini ve hareket edeceği alanları kapatması gerekiyor. Ortasahadakilerin defansın düzenini kontrol ederken aynı zamanda dönebilecek bir topun kendilerinde kalması için iyi pozisyon almaları gerekiyor."

Karşı takım kanattan atak yaparken defansif anlamda nasıl bir baskı uygulanması gerektiği;

"Top kanada ulaştığı zaman takım olarak baskı uygularız. En yakın defans oyuncusu kanat oyuncusunun önünden baskı uygularken, en yakın ortasaha oyuncusu aynı kanat oyuncusunun içeriye girişini kapatır (Double Marking). İki kişi olarak uyguladığımız bu baskı ile rakip takımın geriye oynamasını zorluyoruz. Geriye oynadıkları anda hemen tekrar organize olarak yerlerimizi alıyoruz. "

Son olarak, Mourinho'nun defans organizasyonunda genel görüşü şu şekilde;

"Menajer takımın dinamiğine en uygun olanı hissedip ona göre çalışmalarını sürdürmeli. Antrenman yöntemlerini uygularken bu size basit gelebilir ama, asıl önemli olan takıma oynattığınız taktiğe göre yer almalarını sağlarken, dizilişi bozmadan beraber hareket etmelerini sağlamak en önemlisi ve en zor olanı."

Taktikleri seçip menajerin zihninde oluşturup sahaya yansıtamaması medya tarafından son olarak "kötü taktik" olarak yorumlanabiliyor. Ama kimse bu taktiğin sahaya iyi yansıtılmadığı, futbolculara iyi aşılanmadığı için kötü bir taktik olduğunu anlayamıyor çoğu zaman. 

Her taktiğin iyi olduğunu söylememiz için, futbolcuların doğru mantalite ile taktiğe monte edilmesi gerektiği bir gerçek. Ama bunun içinde menajerin futbolcu, antrenman, taktik disiplininden önce zihnindeki görselliği, vizyonunu anlatabilmesi gerekiyor. Bu da biraz da özgüven ve sabır ile oluyor. 

Özgüven ve sabır demişken; bu da bizim kulüplerimizde ve milletimizin yapısında olmadığı için olduğumuz yerde saymak demek oluyor. 

0 yorum:

Yorum Gönder